Bagaimana Memulakan Perniagaan Tanpa Modal

Saya ada baca dan study sikit-sikit mengenai persediakaan menghadapi masalah ekonomi yang dijangka tidak baik ini. Ada 3 perkara basic yang dinyatakan :


1. Kurangkan / review perbelanjaan yang tidak penting


2. Elakkan membuat hutang baru


3. Mencari pendapatan sampingan


Kat sini saya nak share pasal point no 3 iaitu mencari pendapatan sampingan /  memulakan perniagaan.


Ada yang fikir "Ekonomi tak bagus takkan kita nak keluarkan modal untuk mulakan bisnes"


Siapa kata jana pendapatan sampingan kita nak kena ada modal besar?


Bagaimana Memulakan Perniagaan Tanpa Modal ?


Ada 2 jenis perniagaan tanpa modal



1. Jual kemahiran.


Siapa ada kemahiran menjahit / memasak / menulis atau apa sahaja kepakaran, kita boleh jual. Takat modal bahan-bahan seperti tepung, telur, benang or kain tu takder la sampai kena buat loan bank kan?


Kemahiran / perkhidmatan tu free je ganjaran tuhan cuma kita perlu kerahan tenaga / keinginan dan minat je modal kita.




2. Agen Dropship


Yang ni sekarang pun fenomena. Kita tak perlu ada produk sendiri pun untuk dipasarkan. Mulakan menjual produk orang lain. Kita hanya perlu buat marketing sahaja. Dan marketing tu perlu ilmu dan disitu usaha kita dinilai. Belajar dulu bagaimana memasarkan sesuatu produk menggunakan media yang ada gunakan ilmu tu, ambil order dan orang lain yang akan pos kan.



Banyak produk yang kita boleh pasarkan. Tengok pada minat kita. Kalau kita minat dengan pakaian / tudung dan kita tak pernah miss apa sahaja gelombang fashion yang datang apa kata kita jual minat kita tu. Ilmu yang kita ada mengenai fashion tu sangat membantu untuk kita pasarkan produk kita.


Sama juga dengan konsep bisness Shaklee. Kita boleh jalankan bisnes ini ala-ala dropship. Tak perlukan modal untuk memulakan perniagaan Shaklee.


Hanya Rm 65 ringgit untuk kita layak menerima Starter Kit yang mengandungi info mengenai produk. Itu sahaja. Tak perlu simpan stok. Tak perlu beli barang kalau kita tak guna atau tiada orang nak beli.


Iyaaaaa.. tak tipu..


Tapi Shaklee kan MLM, tak kena ambil stok dan cari orang bawahan ke?


TAK PAYAH.


Hanya register keahlian dibawah kumpulan yang dipercayai dan boleh membimbing kita bagaimana nak buat marketing atau guide kita untuk memulakan perniagaan. Dengan hanya pendaftaran Rm 65 + Rm 10 (Kos Penghantaran) anda sudah boleh menjalankan perniagaan dengan Shaklee.



Tanpa modal kerana kita hanya perlu cari pelanggan / buat marketing, bila ada pelanggan mahukan produk Shaklee kita hanya order dengan Shaklee Malaysia dan berikan kepada pelanggan.


Tiada minimum order. Boleh beli 1 produk pun takper.



So macamana nak tambah pendapatan dengan Shaklee?




Shaklee menawarkan ganjaran wang tunai dengan 3 + 1 cara.


Retail Profit (Untuk Runcit)


Personal Bonus ( Bonus Peribadi)


Leadership Bonus (Bonus Kepimpinan )


+ Car Bonus (Bonus kereta)



So bagi yang mahu memulakan dan hanya mahu menambah pendapatan sikit-sikit sahaja, 2 cara pertama sudah dapat. Means sekadar pasarkan produk sahaja.


Tapi bagi yang mahu melangkah jauh maka usaha kena lebih dan lebih usaha maka bonus pun lebih.


Ehhhhh... malas nak citer panjang-panjang kat entry ni.


Sebenarnya saya nak highlight yang jangan cari alasan modal sebagai sebab untuk kita tidak mula berniaga.


Banyak peluang perniagaan diluar sana yang tidak memerlukan modal yang besar. Kita hanya perlukan keinginan yang besar, impian yang besar, semangat yang kental dan jiwa yang sedia belajar. Free je kan? Tak payah buat loan pun.


20150128_012743


Sorry to say that.. Keinginan saya besar sebab tu saya perlu usaha besar..


Bagaimana Memulakan Perniagaan Tanpa Modal


Ingin tahu lebih lanjut mengenai perniagaan tanpa modal bersama Shaklee?


Ingin bersama dibimbing untuk menjalankan perniagaan bersama Shaklee?



Hubungi Saya Haslinda Lynd (SID 1090071)


SMS / WhatApps : 019 - 603 8353

Tiada ulasan: