Checklist Untuk Berpantang

Assalamualaikum.


Dah masuk 22 minggu.. asalnya tak excited sangat pasal preparation nak bersalin nanti sebab mostly dah ada idea. Almaklum lah anak ke - 3 dah so dah tau la sikit2.


Tapi memandangkan adik saya pun sedang hamil and dia pun excited nak tau apa yang perlu dan tidak so saya buat entry ni khas untuk dia. Dia memang tahu saya jenis orang yang suka bajet2.. So apa yang saya sarankan adalah benda yang praktikal dan sangat perlu.


Yes.. it's me.. So saya sediakan checklist untuk berpantang yang serba ringkas.


Checklist Berpantang


Checklist Berpantang


Ok.. di atas tu senarai-senarai penting keperluan untuk ibu.


Macam Set Berpantang Dalaman tu semestinya Set Berpantang Shaklee.


Lebih info mengenai Set Berpantang Shaklee disini.


Set Bersalin Shaklee Premium



Bengkung.


Sekarang ni ada macam-macam jenis bengkung. Ada yang jenis kain panjang dililit pusing-pising tu. yang tu agak tradisional dan kalau takder pembantu memang susah nak guna.


Bengkung Tradisinal


ikatbenkung


Yang saya guna dan saya recommend adalah bengkung moden camni.


Bengkung Moden Zig Zag.


Bengkung


Sebenarnya saya tak sure nama apa sebenarnya. Tapi senang  best sebab senang nak guna even sorang. Then cari yang labuh means boleh cover dari bawah breast sampai bawah punggung.




Tips nak pakai Bengkung Moden


1. Ikat dari bawah ke atas.


2. Masa ikat bahagian peha, kaki perlu disilangkan.


3. Pakai sepanjang masa terutama sebelum makan.




Yang bestnya kalau kita berpantang sendiri maybe selepas dah larat nak buat kerjarumah macam masak atau basuh pinggan mangkuk teruskan pakai bengkung ni. Memang selesa pakai walaupun kita banyak bergerak. Posture sentiasa nak tegak je.


Bengkung Moden (Velcro)


bengkung-moden-lipat-2


Yang jenis ni untuk yang bersalin secara pembedahan. Yang jenis ni pakai strapping tape tu je sebab kita boleh adjust bahagian jahitan.



Herba Mandian


Syarat wajib berpantang. Mestilah ada bau-bauan herba ni. Memang part ni yang paling best time pantang. Heeee... ada 2 cara sebenarnya samada nak guna daun-daun semulajadi atau yang dalam uncang siap-siap ni.


bantal


Senang  je nak guna. Rebus dan buat mandi pagi dan petang.


Tapi feveret saya daun serai wangi. Sekarang tengah misi nak cari benih / anak serai wangi. Nak tanak so bila dah bersalin nanti just potong je. Sebelum ni mak bawak dari kampung so tak banyak mana lah boleh bawak pun.


mandian herba



Tungku Moden.


tungku


Mungkin ada yang rasa tak perlu. Tapi pada saya best bila letak kat peha time2 petang. Bila badan rasa sejuk senja tu memang rasa lain so memang best letak kat peha or bahagian ari-ari. Fungsi tak sama macam tungku batu tu sebab kena hati-hati guna tungku batu tu sebab salah letak nanti memudaratkan diri juga.


Kelengkapan yang seterusnya tu lebih kepada breastfeeding. So part tu memang exciting and agak detail saya nak kena buat entry special. So part breastfeeding tu kena sambung part 2.


Lagi pun teknologi yang sya tahu adalah last 4 years punyer teknologi. Sekarang ni macam-macam gadget dah ada. Yang penting yang memudahkan penyusuan susu ibu untuk ibu bekerjaya.


Soooooo.. sorry ye kawan-kawan, part seteruskan akan bersambung nanti.


Jumpa nanti..



Lebih info mengenai Produk Shaklee,


hubungi saya :


Lynd 019 - 603 8353


COD Klang / Shah Alam

Tiada ulasan: