Pil Kalsium Merbahaya

Assalamualaikum Sihat Canteksss..


Great day for me today.


Ada beberapa sebab tapi sume yang "sebab" tu macam ada sama tema pulak.


Vitalynd Set Sendi



Hari ni deliver Set Sendi Shaklee. Officemate saya ni dulu ada masalah lutut siap kena bertongkat gi keje. Then 1 hari ni dia tanya saya




"Ko jual Shaklee eak, akak nak AJHT, ada stok tak? Sebab anak akak beli AJHT ngan kawan dia Alhamdulillah lepas ambil tu akak dah tak payah pakai tongkat dah"



Wahhh.. masa tu memang best la sebab dapat testimoni baru untuk AJHT. Then hari ni dia repeat order lagi siap tambah Ostematrix.


Katanya suami dia suka Ostematrix sebab sakit-sakit badan hilang bila ambil Ostematrix.


Terus teringat suami saya, 2-3 malam lepas tanya




"Ma, ada ostematrix tak? Letak mana?"



Terus saya toleh laju-laju macam tak caya lak laki aku ni "mintak" supplemen.


Biasanya kena "hulur" baru lah nak makan. Rupanya  2-3 kali saya bagi dia makan ostematrix bila dia ngadu sakit badan dia rasa kesannya. Katanya lepas bangun tido rasa lega badan.


Hehehehehe.. Alhamdulillah.. Dari ambil ubat-ubatan baik amik supplemen.


Then kejap tadi kitorang ada kelas online tajuk "Kelebihan OsteMatrix Berbanding Tablet Kalsium Lain Di Pasaran"


Sharing info secara santai mengenai pil kalsium.


Rupanya Pil Kalsium Merbahaya.


Yes.. MERBAHAYA..


Jika tanpa unsur Vitamin D dan Magnesium.


Sebab kebanyakkan pil kalsium yang ada kat pasaran hanya mengandungi unsur Kalsium sahaja. Dan saya baru tahu tanpa Vitamin D dan magnesium, kalsium takkan diserap ke dalam tulang tapi akan kekal berada dalam salur darah dan bahagian badan yang lain. Fenomena ni dipanggil "mendapan kalsium".


So pengambilan kalsium perlu hati-hati kerana bagi pesakit jantung, strok or diabetis kadang-kadang tak memberi sebarang perubahan dan kadang-kadang makin teruk sebab pil kalsium merbahaya sebab tak dapat diserap.


Kalsiumkan patutnya untuk kesihatan tulangkan so kalau kalsium tak diserak ke tulang apa guna ambil kalsium?


Baikkkkk.. ilmu baru malam ni.


Kenapa bila ambil osteMatrix pembuangan kita lancar? Apa kaitannya kalsium dan sistem pembuangan?


Rahsianya ada di Magnesium.


Magnesium yang berperanan melegakan otot dalam usus yang membantu untuk mewujudkan pergerakan yang lebih baik dan lancar. Rupa-rupa magnesium membantu penyerapan air ke kolon supaya najis lebih lembut so pembuangan lancar.


Ostematrix2



Jadi kalau nak pilih atau nak ambil pil kalsium or even susu pun kena pastikan unsur-unsur pelengkap kalsium pun ada kalau tak tulang tu dibina macam konkrit tanpa simen.


Atau tak payah pening-pening ambil OsteMatrix Shaklee ni.


Great day dengan ilmu-ilmu pengetahuan baru. Best.


Ok.. time to sleep.. sebelum tidur ambil OsteMatrix 4 biji dulu (4 biji  = 1000mg = Keperluan kalsium untuk wanita sehari)


Takut wehhhh cramp masa tidur macam pregnant sebelum ni.


Selamat malam canteks semua.

Tiada ulasan: