Ubat Tambah Darah Ibu Mengandung

Assalamualaikum Canteksss..


Sekarang Lynd dah nak masuk 24 minggu kehamilan. Setiap 4 minggu kena g check up kat KK. Dan alhamdulillah hingga kehamilan ke - 3 ni saya takder risau sangat pasal masalah kesihatan melainkan terlebih sihat. Heeee.. means terlebih berat badan.


Logik ke cik misi cakap sepatutnya kena naik 0.5 kg shaja sebulan.


What..!??!!!?


Saya naik 2 kg sebulan dah jadi kesalahan besar sangat???


Disebabkan serik kena bebel denga cik misi saya nekad nak kawal pemakanan. Makan cara terkawal la.


Then 1 perangai buruk saya adalah kopi. Adehh.. memang tak boleh tinggal nescafe. Dan tahukah anda segala supplemen yang yang anda ambil "hampir " tidak memberi kesan jika diambil dengan caffein.


Maka dengan itu saya rela stop ambil supplemen disebabkan taknak "membazir".. Niatnya tunggu lah bila-bila taknak minum nescafe saya ambil supplemen.


Kesannya eksperimen sendiri saya ni?


Yang baiknya berat saya dikawal kenaikannya ke paras 1.4 kg untuk bulan ini.


Tapiii..!!!!!!!!!!


HB turun...


Perkara yang saya tak jangka dan tak pernah terjadi..


Dari paras 12g/dL dah mula menurun ke bacaan 11g/dL dan nurse dah mula tegur bacaan hb saya.


Apa maksud bacaan HB?


Bacaan HB adalah ukuran paras sel darah merah yang terdapat dalam darah manusia. So kalau HB rendah maksudnya sel darah merah kita kurang untuk membawa oksigen ke seluruh tubuh kita dan ini akan menjadi punca anemia.


Paras Normal HB bagi ibu hamil adalah 11 - 12 g/dL.


Kalau ikut range tu bacaan Lynd kira normal lagi tapi sebab dah mula menurun tu yang nurse mula bagi amaran tu.


Tapikan simptom-simptom hb rendah dah mula terasa seperti mudah penat, lesu, kadang-kadang rasa mual dan nak pitam.


Adehhhh.. risau pulak..


Try google risiko bagi HB rendah. Adehhh lagi sekali.. menakutkan jugak..




Kesan kepada ibu




  • Ibu boleh pitam atau mudah pitam/pengsan

  • Mengalami keguguran

  • Mengalami kegagalan jantung

  • Pendarahan semasa mengandung dan bersalin

  • Risiko alami penyakit berjangkitKesan kepada bayi dalam kandungan


Kesan kepada Bayi:


  • Intrauterine growth restriction (IUGR) atau Pertumbuhan janin terbantut

  • Lahir sebagai premi atau tidak cukup bulan

  • Berat bayi yang lahir kurang 2.5kg

  • Anak lemas semasa lahir atau Asphyxia

  • Mati ketika dilahirkan atau stillbirth


bahaya-anemia-ketika-hamil

Menakutkan jugak risiko HB low / anemia ni.


Nurse nasihatkan saya supaya ambil makanan yang tinggi zat besi seperti kerang, sayur bayam, daging dan hati.


22-10-Makanan-Sumber-Zat-Besi-untuk-yang-Sedang-Diet


Baik Cik Nurse yang baik hati saya kan jaga pemakanan saya.


Dan saya berjanji yang saya akan konsisten mengambil supplement kerana dengan cara itu lebih mudah untuk saya mendapat khasiat yang diperlukan oleh badan saya dan baby comel saya nanti.


Pil Box





Pil box dah diisi dengan supplement wajib bagi ibu hamil.


Vitalea dengan formulasi zat besi yang merupakan ubat tambah darah ibu mengandung dan bertindak dan diserap dengan cemerlangnya bersama SR Vitamin C. Acid Folic dari B-Complex untuk perkembangan saraf baby.


3 sahabat baik ini diambil sekali sehari setiap pagi.


Kesannya, saya dah tak lesu berbanding dari saya mengadap kopi setiap pagi.


Kopi memang tenaga segera tapi lepas 2-3 jam terus jem.


Tak sabar pulak nak tunggu next check up sebab nak tahu result tapi so far kesannya dah dapat rasa sekarang result HB saya pasti cemerlang.


Nak tahu lagi pasal Set Kehamilan Shaklee ?



Hubungi je Lynd : 019 - 603 8353


Lebih jimat Set Kehamilan Shaklee pada bulan February 2015 sempena Promo Vitalea dan Ostematrix.


Apa tunggu lagi, boleh whatapps / sms Lynd : 019 - 6038353.


Lynd juga menawarkan perkhidmatan COD sekitar Shah Alam / Klang /Puncak Alam dengan konsultansi lengkap dan berterusan .




1 ulasan:

Perlu ke makan supplemen semasa mengandung berkata...

[…] Saya pernah share experiment saya sebelum ni disini. […]