Tips Elak Rambut Gugur

Assalamualaikum Sihat Canteks.


Lynd ingat masa zaman dok rumah sewa dulu. Bila ada lebih dari 3 orang anak dara dok serumah adalah perkara yang paling "biasa" dilihat adalah rambut gugur melata kat atas lantai.


Yang paling menarik kadang-kadang kitorang main teka-teka  rambut sapa paling banyak. Rambut nipis rambut siapa, rambut tebal rambut siapa. Heheheh..


Ada juga yang share cara tradisional untuk elak rambut gugur.


Petua 1 :


daun bunga raya-horz


Ambil beberapa helai daun bunga raya dan lidah buaya. Basuh hingga bersih dan kisarkan hingga hancur. Perap ramuan di atas kepala selama 1 jam. Lakukan 2 kali seminggu. InsyaALLAH rambut lebat, hitam berkilat.


Petua 2 :


santan_kelapa


Ambil perahan air limau nipis dan sapu rata-rata di kulit kepala. Amalkan 2 minggu sekali.
Kemudian Lumur santan  pd  rambut hingga ke kulit kepala dan tutup dengan tuala selama 1/2 jam. lepas tu basuh dengan air suam. Amalkan selama 2 bulan sekali.


Dari segi pemakanan pula, salah satu punca rambut gugur secara berlebihan adalah kekurangan Zinc dalam pemakanan dan diet harian kita.


Zinc Poster


Kita memang zinc diperlukan untuk membantu pertumbuhan sel badan. Sebab tu kalau orang yang baru lepas bersalin / orang yang kemalangan yang mempunyai luka-luka memang digalakkan mengambil makanan yang tinggi zinc seperti :




1. Makanan Laut


2. Cendawan


3. Bayam


4. Kekacang


5. Kuning Telur


6. Daging merah dan lain-lain.



Tapi tahap resapan zinc hanya 20-30% sahaja dari sumber makanan tersebut bergantung kepada sumber zinc tersebut.


Lagi pun instead of nak kandungan zinc kita dapat nutrisi yang kita tak berapa perlukan seperti lemak dan kolesterol.


Cara paling mudah Lynd boleh cadangkan adalah Zinc Complex Shaklee.


zinc-complex-nutrition


Zinc: Diet yang kurang zink boleh membawa kepada kelemahan sistem imun yang boleh menyebabkan keguguran rambut.  Zink boleh menguatkan folikel rambut anda dan boleh membantu mencegah beberapa jenis keguguran rambut.


Alhamdullillah sudah ramai yang dah dapat merasai kesannya.



Testimoni ESP Set Rambut Gugur


ZincTesti


Untuk kesihatan menyeluruh untuk vitamin untuk rambut gugur ramai yang pilih full set.


set-rambut-gugur


Vitamin Untuk Rambut Gugur. 


Kepada yang ada sebarang persoalan mengenai Set Rambut Gugur Shaklee atau sebarang produk Shaklee, boleh hubungi saya :



Haslinda Lynd


Contact No : 019 – 603 8353


Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

2 ulasan:

Cara Rawat Rambut Gugur berkata...

[…] kalau nak tahu lebih lanjut cara mengatasi masalah rambut gugur, boleh refer di Set Rambut Gugur Shaklee atau boleh hubungi saya […]

Cara Mengatasi Masalah Rambut Gugur Dengan Shaklee - VitaLynd.Com berkata...

[…] Tips Elak Rambut Gugur […]