Turunkan Berat Badan Dengan Breastfeeding.

Salam Cantik SihatTurunkan Berat Badan Dengan Breastfeeding


Haaaa.. Terpaksa tu.


Kenapa?


Tahukah anda..


640Nak kurus lepas bersalin?


Mampu nak joging selama 1 jam sehari?


Menyusukan Bayi adalah penyelesaian. Sebab tu kalau menyusukan baby kita "terpaksa" kurus dan cantik.


Sebab tu ibu menyusu selalu lapar dan dahaga. Sebab proses menyusukan anak itu sendiri membakar kalori yang tinggi dan menggunakan tenaga.


Kesilapan yang biasa dilakukan oleh ibu-ibu menyusu adalah menggunakan alasan,
"Takper makan banyak sebab menyusu baby"Maka bila berat badan tak turun / meningkat maka fakta mengatakan boleh kurus semasa menyusukan bayi mula disangkal.


Macamana nak kurus kalau kalori dibakar semasa menyusu dikatakan everage 500 cal untuk 1 hari tetapi disebabkan alasan di atas, kita ambil sampai 700 cal extra setiap hari makanya memang berat tak turun lah. Naik lagi ada.


Maka kita sebagai ibu menyusu perlu mengekalkan pengambilan makanan secara sihat tanpa perlu makan secara berlebihan.


Jom disini Lynd kongsi tips pemakanan untuk ibu menyusu.Tips 1 : Pengambilan Air 2-3 Liter


[caption id="attachment_1659" align="aligncenter" width="268"]picture of beautiful woman with glass of water . picture of beautiful woman with glass of water .[/caption]

Tipu badan kita yang mengatakan kita lapar dengan mengisi perut dengan air. Sebenarnya bila kita lapar terutama ibu menyusu sebenarnya badan kita perlukan air tetapi kita tertipu yang mengatakan kita lapar.


Maka setiap kali selepas menyusu atau mengepam susu, minum 1 gelas air. InsyaAllah rasa lapar itu dapat diatasi.Tip 2 : Pemakanan Seimbang


healthy-eating-plate-template


Boleh jadikan gambar diatas sebagai rujukan bila kita nak lunck / dinner. Lebihkan pengambilan serat sayur dan buah, pengambilan protein yang secukupnya (Awasi lemak yang tersembunyi dalam sesetengah sumber protein) dan kawal pengambilan karbobidrat.Tips 3 : Makan 5-6 kali sehari


Ehhhh.. tadi kata jangan makan berlebihan tapi suruh makan 5-6 kali. Inilah rahsianya. Makan dengan lebih kerap dalam jumlah yang sedikit dan kawal jenis makanan yang ambil.


Elakkan pengambilan makanan bergula tinggi dan juga makanan proses.


Healthy-Snacks


Gantikan dengan biskut serat yang rendah lemak, buah-buahan, kekacang, buah-buahan kering dan juga jus. Ambil snack yang mudah dihadam. Kenapa? Supaya kita tidak rasa "terlalu lapar" sementara menunggu hidangan utama. Kalau kita tak lapar sangat maka kita dapat kawal jenis makanan yang kita ambil mengikut Tip 2 di atas.Tips 4 : Amalkan Makanan Tambahan / Supplemen


Kenapa ibu menyusu amat disarankan pengambilan supplemen?


Ini kerana ibu menyusu menggunakan tenaga dan menggunakan nutrisi yang lebih dari ibu yang tidak menyusukan. Selain mendapatkan dari pemakanan harian yang seimbang, nutrisi tambahan juga boleh diambil melalui supplemen.


Bahasa senangnya, ibu menyusu memerlukan nutrisi lebih tapi tidak perlukan kalori lebih yang menyebabkan berat badan lain berlebihan. Maka amalan pemakanan tambahan amat penting. Malah bagi ibu yang tidak sempat menyediakan atau mendapatkan makanan seimbang.


Set Penyusuan Shaklee adalah pilihan yang tepat dan selamat.


Lebih info mengenai SET PENYUSUAN SHAKLEE


Set-Penyusuan-ShakleeTestimoni Langsing selepas bersalin dengan Set Penyusuan.


Wahhhh.. excited tak? Boleh berikan yang terbaik untuk baby dan dalam waktu yang sama boleh turunkan berat badan.


Untuk Lebih Info, Hubungi Saya :Haslinda Lynd


Contact No : 019 – 603 8353


Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Tiada ulasan: