6 Perkara Amalan Untuk Gembira Setiap Hari

Assalamualaikum.


Selamat Pagi Semua.


Macamana pagi anda?


Untuk Gembira sepanjang hari ia bermula dengan pagi yang baik.


Jom kita tengok apa orang gembira lakukan setiap pagi.


6 Perkara Amalan Untuk Gembira Setiap Hari


6 Perkara Amalan Untuk Gembira Setiap Hari


1# Don't Hit Snooze.


Happy Couple Wake Up In Bed


Siapa biasa buat ni? Angkat tangan. 2-3 kali alarm bunyi asyik dok Snooze sahaja. Tahukan anda perbuatan tersebut menyebabkan anda akan lebih penat. So buka mata, senyum dan katakan Alhamdulillah dan terus bangun.


2# Start With Affirmation


affirmation


Bila dah duduk, lafazkan kata kesyukuran kerana kita masih diberi peluang untuk bernafas hari ini. Syukuri nikmat yang Allah berikan. Berdiri depan cermin katakan sesuatu yang positif pada diri sendiri dan sebutkan impian anda sambil merasainya.


"Lynd you are awesome, beautiful and successful businesswoman."


"I am a great and the best mom in the world"


3# Eat Breakfast


healthy-breakfast-3


Jangan pulak diet anda skip sarapan atau kerana kelam kabut terus tak sarapan. Sarapan sangat penting untuk meningkatkan daya tumpuan anda semasa bekerja.


4# Exercise Early


Morning Excersice


Tak Perlu yang berat. Simple dan tak perlu ambil masa yang lama. Kajian menunjukkan senaman pada waktu pagi dapat memberikan tenaga berpanjangan sepanjang hari.


5# Unplug For An Hour


000561282_prevstill


Apa kata semasa bersarapan tu, nikmati hidangan anda tanpa perlu memegang segala gadget. Tak perlu rosakkan pagi anda dengan scroll newsfeed facebook atau membaca surat khabar. Just enjoy your peacefull moment.


6# Take A Shower


Haaa.. semua orang mandi tapi mandi yang paling bagus adalah mandi air sejuk pada waktu pagi. Selain Sunnah Rasul ia juga pasti menyegarkan dan 'membangunkan' tubuh badan dengan air sejuk.


Harap


Selamat menjadi orang yang gembira..!!!

Tiada ulasan: