Menu Istimewa Masak Lemak Pucuk Meranti

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..

Salam Isnin.. Macamana hari anda hari ni?

Cik Lynd hari ni super excited sebab masak special menu dan juga make over family area sikit.

Entry ni special nak cerita apa yang Cik Lynd masak hari ni. Dari malam tadi lagi dah susun segala bagai menu yang akan disediakan.

Apa yang kecoh sangat Cik Lynd?

Hahahaha.. Alkisahnya since dah pindah ke penempatan baru ni agak sukar nak dapat sayur-sayur kampung kat sini. Tak tahulah kenapa sedangkan jarak tak sampai 10km pun dari tempat dulu. So dalam seminggu 2 ni memang asyik teringat dah lama tak makan pucuk meranti.

Ahad lepas singgah pasar Meru. Ya Allah rambang mata tengok sayur-sayur kampung yang segar dan murah. 3 ikat 5ringgit. So Cik Lynd rembat pucuk meranti 2 ikat dan pucuk ketereh 1 ikat.

Sebab dah ada pucuk ketereh yang fresh dan muda tu maka kena lah ada budukan. Setelah sekian lama Cik Lynd dan budu perang dingin maka kami istihar genjatan senjata. Mau tak hangin ngan budu ni kalau dok kat dapur tu nampak macam melambai-lambai ja ajak makan nasi. Kalau dah makan mesti takdernya sikit-sikit mesti bertambah. So setelah sekian lama budu tidak dibenarkan masuk ke rumah akhirnya kali ini Cik Budu dijemput hadir.

Dah cukup meraban pasal budu.

So pagi Isnin tu kol 10 dah start masuk dapur dah bila Cik Indah tidur. Tak sempat dah nak menyapu dulu ka apa ka memang terus tuju ke fridge.

20160829_101945

Ini lah rupa pucuk meranti itu.

Tengah dok potong sayur tu Cik Indah bangun makan jadi assistant lah dia.

20160829_104736

Asal dia diam takperlah. Susah jugak kalau tak kasi nanti dia dok pegang kaki lagi susah nak bergerak.

Ketung ketang kol 11 lebih dah siap hidang. Peghhhh.. tak sabar nak makan pulak tapi nak kena tunggu The Kakaks balik sekolah dulu.

20160829_113537

Ikan kembung tu ada yang goreng ada yang bakar tanpa garam dan kunyi. Memang nikmat dunia lah. Syukurrrrrrr... menu tak seberapa ni memberi kenikmatan yang tak terhingga.

Belum pun santap makan tengahari kaseh nampak jagung tin, maka dia minta pulak bubur kacang hijau + jagung.

20160829_140105

Dah.. berbubur pulak petang tu. Nasibaik santan beli lebih so tak payah gi kedai dah. Kaseh makan beria sampai dia lupa nak tinggalkan untuk papa dia. Hahaha..

Settle hal menu hari ni dengan cemerlangnya. Esok dah mula balik pening tak tau nak masak apa.

Seronok sangat bila dapat sediakan makan minum anak-anak sendiri. Paling best dapat lunch dan hidangkan makanan sendiri untuk keluarga.

Ini adalah salah 1 kehidupan impian Lynd. Dan banyak lagi Impian yang sedang dikejar dan dipermudahkan dengan Shaklee.

Alhamdulillah.

Tiada ulasan: