Elok ke makan ikan haruan semasa berpantang 7

Beberapa hari lepas dok bincang kat group pasal tips besalin dan nak kasi luka cepat baik ni lah. Dan antara tips biasa adalah makan ikan haruan, pati ikan haruan, pati gamat bagai tulah.



Macam Lynd sendiri 1st time makan ikan haruan masa bersalinkan anak pertama. Masa tu dok kat NICU sebab baby ada masalah sikit and mama tunggubkat hospital.

Papa datang bawak ikan haruan masak apa ntah, singgang ka rebus ka.. Makan lah walaupun  kembang pipi ni. Kes tak pernah makan ikan darat pun 1 hal.

Lepas tu siap makan pati ikan haruan lagi tu.. Habis jugak lah 12 botol.. Nak naik punya pasal walaupun busuk yang amat. Mahal pulak tu.

Anak ke 2 pun sama. Disogok dengan ikan haruan makan lah jugak tapi tak amik pati dah. Tak lalu wehhhh..

Masa mengandung anak no 3 terbaca pasal kesan makan pati gamat ngan pati ikan haruan ni boleh berikan kesan "overhealing" pada luka.

Maksudnya luka bukan bersambung secara semulajadi tetapi secara paksa dan berlebihan yang menyebabkan ada "daging yang tumbuh" untuk menyambung luka.

Kesannya bukan pada kelahiran tu tetapi pada kelahiran akan datang sebab isi2 dalam badan kita akan melekat.

Ok.. Tu cerita viral yang baca kat media sosial.. maka ku anggap 30% betul 70% fiksyen.

Sampailah MamaLynd gi melawat kawan yang baru lepas bersalin anak ke 3 secara pembedahan. Dia cerita yang doktor susah nak jait balik tempat Czer dia masa bersalin sebab kesan overhealing ni dan doktor ambil masa yang lama nak jahit balik tempat pembedahan dia.

Wahhhh.. kejadian depan mata dan tuan punya badan yang cerita memang terus jadi 100% percaya lah.

Terus buat research pasal isu ni.

Sebenarnya untuk penyembuhan dan nak kasi tempat luka bersambung adalah dengan protein. Kan kulit kita ni kan terdiri dari sumber protein maka kita kena ambillah protein.

Mana nak dapat protein?
Dari ikan, ayam dan daging.


Tapi pantang cara orang kita ni tak boleh makan ayam daging sume tu nanti gatal. Ikan pun kena pilih-pilih jugak.

Sudahnya makan ikan kering dgn ikan bilis.. Mana nak datang protein.. Maka ambillah ikan haruan sebagai "kasi cepat baik"

So pada Lynd boleh je makan ikan haruan tu sebab sumber protein, tapi berpada-pada dan tak perlu pun ambil pati ikan haruan ka apa tu. Ambil ikan yang real tu je pun dah cukup.

Macam Lynd, nak dapat sumber protein yang cukup Lynd amik ESP Shaklee. Sambil pantang yang makan nak kena control tu Lynd curi sumber protein dari minuman. Hehehe..

Mak nampak macam minum susu tapi sebenarnya lebih dari sekadar susu.

Protein yang cukup tu lah mak tak tau yang jadi rahsia kenapa lepas seminggu mak tegur "Muka tak pucat macam orang dalam pantang pun. Dok sengeh elok ja tengok tv"
Huahuahua..

Makkkk.. itu lah rahsia sihat.. Mak tak bagi makan banyak sangat.. maka anakanda curi-curi amik khasiat dari yang mak dok ingat "susu" tu.


Maka ikan haruan tu boleh dimakan tapi berpada-pada dan demi menghormati orang tua kita yang sediakan makanan tu kita makan lah.

Cuma kalau nak dapat protein yang mencukupi boleh ambil ESP Shaklee. Luka cepat sembuh secara semulajadi dan tenaga cepat pulih.

Sharing Ikhlas dari ❤
Lynd Abu Bakar


Pengguna & Pengedar Shaklee Sejak 2014

Tiada ulasan: