Oktober 31, 2017

Kisah Kejayaan Perniagaan Shaklee Doktor Normi

by , in
Siapa kata orang yang bekerja tetap tidak boleh menceburkan diri dalam bisnes Shaklee? Wanita bergelar doktor gigi ini mampu membuktikan bahawa menjalankan perniagaan secara sambilan juga mampu membuahkan hasil yang lumayan.


Oktober 31, 2017

Kembali Langsing Selepas Bersalin

by , in
Kalau sebut sahaja pasal supplement mesti takkan lari dari jenama Shaklee. Ramai yang kenal Shaklee dengan macam-macam sebab. Hari ni Lynd nak kongsikan coretan salah seorang sahabat kami yang lebih dikenali sebagai Dayah Sprinter. Beliau kembali langsing selepas bermula dengan Set Berpantang Shaklee.

Oktober 30, 2017

Elergic Sampai Hilang Cap Jari

by , in
Jujur.. Pertama kali Lynd dengar pasal orang tiada cap jari ni. Kalau bukan kerana dengar dari tuan punya badan sendiri agak susah Lynd nak percaya. Jom ikutinkisah Baizura Bahar mengenaik elergic yang beliau alami sehingga kesan cap jari pun hilang.


Oktober 30, 2017

Atasi sembelit ketika hamil

by , in
Antara yang paling digeruni oleh wanita adakah sembelit ketika hamil. Wanita hamil sering sembelit disebabkan beberapa sebab seperti diet harian kurang serat, kurang pengambilan air, hormon progesteron yang menyebabkan proses penghadaman terganggu dan juga supplement iron yang menyebabkan najis keras.

Oktober 29, 2017

Kenapa Kejang Semasa Mengandung

by , in
Kejang Semasa Mengandung adalah antara perkara yang Lynd gerun dan lebih kerap dirasai semasa trimester kedua dan ketiga. Semasa hamil anak pertama dan kedua memang kerap Lynd mengalami kejang kaki waktu malam. Masa tu memang Lynd tak tahu macamana nak buat dan ingat itu adalah normal semasa hamil terutama semasa tidur.


Oktober 28, 2017

Senarai Harga Set Kesuburan Shaklee

by , in
Pasangan suami isteri yang sudah berkahwin pasti inginkan zuriat bagi mengukuhkan ikatan cinta mereka. Demi mendapatkan zuriat yang sihat dan sempurna pasangan suami isteri pasti sanggup berusahan dan ikhtiar dalam perbagai segi.Usaha yang dilakukan termasuklah menjalani pemeriksaan doktor dan juga mengamalkan Set Kesuburan Shaklee bagi memastikan pasangan berada dalam keadaan sihat dan potensi untuk hamil itu tinggi.


Jika entry Set Kesuburan Suami Isteri Shaklee sudah diterangkan bagaimana setiap produk dapat membantu meningkatkan kesuburan, kali ini kami sertakan senarai harga set kesuburan suami isteri Shaklee.

Harga Set Kesuburan Shaklee


Vitalea Complex (120 Tabs) : Rm 93.75
Sr Vitamin C (180 Tabs) : Rm 97.50
B-Complex (120 Tabs): Rm 58.75
ESP (859 g) : Rm 161.25
Alfalfa Complex (700 Tabs) : Rm 102.50
Omega Guard : Rm 136.25
GLA Complex (60 Soft gels) : Rm 91.25
Vitamin E Complex (120 Caps) : Rm 156.25


Harga yang dipaparkan adalah harga bagi bukan ahli. Anda boleh menikmati penjimatan 15-20% dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee.




Ingin membuat pembelian tanpa mendaftar sebagai ahli?
Ada 2 kaedah pembelian yang anda boleh pilih.


Kaedah 1 : Klik Icon whatapps dibawah dan dapatkan pesanan anda boleh dilakukan menerusi Puan Lynd Abu Bakar




Kaedah 2 : Pembelian Menggunakan Kad Kredit / Kad Debit


Selepas menerima produk, anda boleh lah menghubungi Puan Lynd untuk perkhidmatan konsultansi.

Oktober 27, 2017

Perlu ke ambil perancang keluarga dan apa kesannya

by , in
Lynd suka sangat jenguk-jenguk page facebook yang berkaitan dengan mak-mak ni macam Kumpulan Ibu Mengandung Malaysia (KIMM), banyak sangat perkongsian pendapat, masalah dan kegembiraan disana. Tapi Lynd tak mampu nak komen atau kasi pendapat di sana. Antara isu yang menarik perhatian Lynd adalah mengenai Perlu ke ambil perancang keluarga

Oktober 26, 2017

6 Kaedah Perancang Kehamilan dan Kesannya

by , in
Setiap kali selepas bersalin terutama yang menggunakan perkhidmatan klinik kesihatan, ibu sangat disarankan untuk mengambil perancang kehamilan atau perancang keluarga. Tujuan untuk kita menjarakkan kehamilan adalah untuk memberi masa untuk ibu pulih sepenuhnya dan bayi dapat diberi tumpuan sepenuhnya sebelum kehadiran bayi baru keluar. 


Oktober 26, 2017

Tips Kurangkan Sakit Pinggang

by , in
Masalah biasa yang dihadapi oleh wanita pertengahan usia terutama yang pernah mengandung dan menyusukan anak adalah masalah sakit belakang, sakit badan dan pinggang. Hari ini Lynd nak kongsikan tipd kurangkan sakit pinggang.


Oktober 21, 2017

Sesi Mengadap Mentor Nadiah Suhaidi

by , in
Alhamdulillah. Salah satu perkara yang Lynd syukur bila terjebak dalam bisnes Shaklee ini adalah Lynd dicampakkan ke group yang sangat hebat. Group yang sangat aktif membantu ahli yang mendaftar di bawah meraka dari segala segi termasuklah sokongan moral dan menunjukkan jalan dan peluang dalam bisnes Shaklee.


Oktober 21, 2017

Peluang Bisnes Shaklee Melalui Blog dengan Maestro Blogging Challenge

by , in
Memang terdapat banyak cara untuk menjalankan bisnes secara online tetapi Peluang Bisnes Shaklee Melalui Blog menjadi pilihan Lynd kerana selain peluang mendapat pelanggan adalah lebih luas, ia juga medium percuma dan Lynd bebas untuk berkongsi dengan cara Lynd sendiri.

Oktober 21, 2017

Ambil Set Kesuburan Untuk Kurangkan Kesan Suntikan Perancang

by , in
Hari ini Lynd akan kongsikan pengalaman sendiri yang terpaksa ambil Set Kesuburan Shaklee buat kali pertama kesan daripada pengambilan suntikan perancang. Selepas melahirkan anak kedua, disebabkan Lynd mengalami 3rd degree tear, maka waktu pemulihan ambil masa dan sangat penting untuk menjarakkan kehamilan. Jadi Lynd ambil suntikan jenis Depo-Prevera setiap tiga bulan kerana lebih mudah berbanding pengambilan pil setiap hari.





Nurse sudah bagitahu antara kesan pengambilan suntikan ini adalah period akan tidak teratur tetapi ia tidak akan mengganggu penyusuan susu ibu. Apa yang terjadi adalah Lynd langsung tidak datang bulan walaupun selepas bersalin 1 tahun 7 bulan dan Lynd sudah berhenti ambil suntikan depo tersebut.

Lynd ada baca yang selepas berhenti ambil suntikan pun badan perlu masa untuk kembali normal dan selepas membuat pemeriksaan doktor dapati dinding rahim Lynd normal dan tiada sebarang darah period yang "tersangkut". Ini bermaksud hormon Lynd tidak stabil sehingga pembentukan darah period pada dinding rahim pun tidak terbentuk walaupun hampir 2 tahun selepas bersalin.

Suntikan depo terakhir adalah May 2013 dan sehingga December 2013 Lynd ambil keputusan untuk berbuat sesuatu untuk membetulkan keadaan ini. Ketika itu Lynd sudah mula bersedia untuk hamil ketiga tetapi macamana nak mengandung kalau tak period.

Dan bermula pertengahan December 2013, Lynd buat research mengenai produk yang boleh betulkan hormon untuk period dan akhirnya Lynd terjumpa mengenai GLA Shaklee. Produk pertama yang Lynd order adalah GLA Shaklee untuk period dan Lechitin untuk kurangkan berat badan. Sebab Lynd ada baca yang berat badan berlebihan merupakan salah satu faktor gangguan hormon.

Lynd order terus dengan daftar keahlian sebab nak dapatkan produk Shaklee dengan harga murah. Sebab Lynd dah tahu supplement ni mesti kena amalkan secara berterusan, bukan 1 botol ja terus jadi. Maka daftar sekali terus dapat harga ahli.




Lepas dapat GLA dan Lechitin tu Lynd minta consultation dari Jacky iaitu Pengedar Shaklee yang Lynd order dan daftar ahli tu dan masa tu baru Lynd berani nak ceritakan masalah kenapa Lynd nak ambil Shaklee. (Awal2 tu segan)



Lepas Lynd cerita yang tujuan ambil adalah untuk betulkan period dan kuruskan badan, Jacky cadangkan ambil Alfalfa untuk tujuan detox dan ESP bekalan protein. Dalam waktu yang sama, sebagai ahli Shaklee Lynd dah layak masuk dalam closed group di facebook dan mengagumkan disana Lynd dapat banyak info mengenai kesihatan dan inspirasi.



Selepas 3 bulan amalkan supplement Shaklee, Lynd tidak merasakan kesan yang ketara sangat dan period masih belum kunjung tiba. Lynd buat research lagi dan finding yang buat rasa nak tepuk dahi sendiri adalah, "caffein menjadi punca penyerapan supplement terganggu" dan diet tinggi gula jadi penyebab berat badan tak turun.

Salah konsep selama ni. Ingatkan supplement itu adalah short cut untuk sihat tanpa perlu ubah cara hidup. Dah rasa "rugi je makan supplement tapi manfaat tak sepenuhnya" maka Lynd nekad dah taknak membazir dah.

Lynd mula stop ambil nescafe terutama yang dalam tin tu sebab itulah kegemaran tiap hari. Kalau rasa kebas bibir rindukan pahit nescafe pun Lynd bancuh sikit ja buat rasa.



Dalam waktu yang sama Lynd dah mula pergi gym sebelah malam sebab siang kerja kan. Kesan dengan gaya hidup baru ini adalah Lynd rasa lebih bertenaga dan dah tak lemau dah. Selama ni lemau ja minum nescafe tapi kesannya kejap je. Lepas tu lemau balik.

Keputusannya adalah, selepas lebih kurang 3 bulan stop nescafe, bersenam dan ambil supplement, akhirnya Lynd period pada bulan August 2014. Nampak tak berapa lama Lynd usaha untuk betulkan hormon yang tak tentu hala ni? Dec 2013 - Aug 2014.

Alhamdulillah. Syukur tak payah ceritalah. Seronok sangat masa tu.

Tapi..

Itulah period pertama dan terakhir Lynd.
Sebelum Lynd disahkan hamil 2 bulan kemudian. Heeeee.. Apakah?

Set kesuburan Shaklee
Rasa nak pengsan bila tengo result malam tu.


Nampak tak, bukan setakat hormon kembali normal malah terus subur. Bila dah disahkan hamil tu, terus stop ambil GLA dan Alfalfa terus sambung ambil Set Kehamilan Shaklee tapi tak banyak pun kena topup sebab Lynd dah memang amalkan sebahagian produk dalam set tersebut dari sebelum hamil lagi.

Jadi rumusan yang Lynd boleh buat untuk iktiar hamil kita perlu :
  1. Kenalpasti punca - Hormon / Berat Badan / Masalah kesihatan lain
  2. Amalkan Gaya Hidup Sihat - Pemakanan / Aktiviti 
  3. Jangan mudah putus asa dan teruskan berdoa.


Berminat untuk tahu lebih lanjut mengenai produk ini atau rangkaian produk Shaklee yang lain.

Hubungi :

Lynd Abu Bakar

Klik

Facebook : Lynd Abu Bakar 

Cash On Delivery : Puncak Alam, Meru, Setia Alam, Kuala Selangor, Saujana Utama, Shah Alam Seksyen 13


Oktober 20, 2017

Set Kesuburan Shaklee Untuk Suami Isteri

by , in
Impian setiap pasangan suami isteri adalah untuk menimang cahaya mata secepat mungkin bagi menyinari rumah tangga yang dibina. Tetapi ada juga yang diuji dan Allah inginkan mereka berusaha lebih sedikit sebelum Allah kurniakan cahaya mata. Ada banyak cara dan ikhtiar yang boleh dilakukan dalam mendapatkan zuriat termasuklah rawatan dengan doktor dan juga mengamalkan supplement seperti Set Kesuburan Shaklee.


Oktober 19, 2017

15 Cara Menulis Blog Mesra Seo

by , in
Alhamdulillah. Pencarian di google "Cara Menulis Blog Mesra SEO" menemukan Lynd dengan artikel 15 Cara Ampuh Menulis Artikel SEO Friendly yang Belum Anda Tahu! yang dikemas kini November 2017. Sukar sebenarnya nak jumpa tips menulis blog yang updated dan tersusun macam ni tetapi susah juga nak faham ayat dari Indonesia ni. Tapi takper di post ini Lynd akan buat rumusan dan permudahkan supaya kita dapat gunakan untuk menulis di blog masing-masing.

Cara Menulis Blog Mesra SEO

Oktober 13, 2017

Kisah Doktor Dan Set Kehamilan

by , in
Hari ini Lynd nak share satu kisah seorang doktor yang pada awalnya anti dengan supplemen kerana tidak yakin dengan keberkesanan dan kepentingan supplement. Jom kita ikuti kisah Dr Hasifah berkongsi testimoni pengambilan Set Kehamilan Shaklee.




Oktober 13, 2017

Alfalfa Shaklee Jamu Moden Wanita

by , in
Bila disebut Jamu mesti kita akan ingat amalan-amalan pemakanan orang zaman dahulu yang menjadikan  sumber sekeliling sebagai makanan tambahan mereka. Ada yang sumber dari tumbuhan dan ada juga dari haiwan.


Oktober 13, 2017

Review Alfalfa Shaklee Untuk Keputihan

by , in
Assalamualaikum Hari ini Lynd nak kongsikan pengalaman Puan Nurliyana yang berumur 25 tahun bagaimana dia boleh jatuh cinta dengan Alfalfa Shaklee. Review Alfafa Shaklee Untuk Keputihan ini memang buat Lynd kagum sebab bagaimana dia menghadapi healing crisis dengan sabar.

Review Alfalfa Shaklee Untuk Keputihan



Oktober 13, 2017

Cara Kecutkan Cyst Dengan ESP Shaklee

by , in
Pernah dengar tak orang kata kacang soya boleh menyebabkan cyst membesar? Ada ya dan ada yang tidak benar. Alhamdulilah, hari tu Lynd berkesempatan untuk join sesi dengan Puan Nurhidayah Mosni yang berkongsi kesan soya dan beliau juga kongsikan Cara Kecutkan Cyst Dengan ESP Shaklee.



Oktober 13, 2017

Apa Itu Healing Crisis

by , in
Pernah tak dengar feedback dari seseorang yang mengatakan dia merasai perubahan pada diri mereka dari segi kesihatan selepas mula mengambil sebarang ubat atau supplement. Perubahan dan rasa itu dipanggil sebagai Healing Crisis atau Krisis Penyembuhan.



Apa Itu Healing Crisis ?

Healing Crisis merupakan satu proses berterusan dalam badan yang mengambil masa untuk membersih dan membina semula sel-sel badan yang telah rosak akibat radikal bebas. Sebahagian dari proses ini akan mula untuk menyingkirkan toksin yang telah sekian lama terkumpul didalam badan sepanjang hidup. 

Semasa proses penyingkiran toksin, badan anda akan mengalami tanda atau sintom yang membuatkan rasa tidak selesa, dan ia dipanggil sebagai krisis penyembuhan. Dalam perubatan China, penyembuhan terbaik sentiasa didahului dengan krisis penyembuhan.


Simptom Healing Crisis



Punca Berlaku Healing Crisis Selepas Mengamalkan Supplement? 


Bayangkanlah sekiranya badan anda seperti besi paip yang berkarat, dan bila anda meletakkan serbuk anti karat atau pencuci paip, banyak karat yang terhakis akan keluar daripada dinding paip tersebut, dan itu akan menyebabkan anda berasa lebih teruk serta banyak kotoran-kotoran yang terdapat di sekeliling paip itu. Tetapi selepas karat itu disingkirkan, paip tersebut akan menjadi lebih baik dan kembali bersih seperti baru.




Adakah Healing Crisis petanda yang baik? 

Krisis penyembuhan merupakan satu petanda yang menunjukkan rawatan atau makanan kesihatan yang diambil benar-benar berkesan. Sesetengah orang akan berfikir yang simptom mereka menjadi semakin teruk, tetapi hakikatnya ia adalah proses penyembuhan semulajadi dan ia ternyata petanda yang sangat baik untuk mendapatkan kesan krisis penyembuhan yang sebenar. 

Umumnya, krisis penyembuhan hanya berlaku kepada orang yang sihat sepertimana daya tahan mereka masih cukup kuat untuk mendapat tindak balas dari perubahan biologikal semasa proses penyembuhan itu berlaku.


Setiap orang adalah berbeza. Sesetengah individu akan mengalami krisis penyembuhan sebaik sahaja mereka mengambil makanan tambahan dan mereka yang lain hanya akan merasai selepas satu atau dua bulan. Kesannya juga berbeza. Lebih banyak toksin di dalam badan, lebih teruk lagi krisis penyembuhannya.

Kesan Healing Crisis ini dirasai dan akan hilang selepas 2-3 hari tetapi ia bergantung juga kepada individu. Ada yang lebih lama bergantung kepada tahap kesihatan seseorang.

Untuk mengurangkan kesan Healing Crisis, tips beribut boleh diamalkan :

  • Banyakkan pengambilan air masak 2-3 Liter sehari
  • Dapatkan rehat dan tidur yang cukup
  • Kurang Dosage supplemen jika sakit masih berpanjangan.

Berminat untuk tahu lebih lanjut mengenai produk ini atau rangkaian produk Shaklee yang lain.

Hubungi :

Lynd Abu Bakar

WhatApps :019 - 603 8353
Facebook : Lynd Abu Bakar

Cash On Delivery : Puncak Alam, Meru, Setia Alam, Kuala Selangor, Saujana Utama, Shah Alam Seksyen 13



Oktober 13, 2017

Cara Memilih Supplement Yang Baik

by , in
Assalamualaikum. Tak dinafikan, di pasaran sekarang berlaku lambakan supplement terutama yang melibatkan kecantikan. Alhamdulillah. tetapi ramai yang tidak tahu pengambilan supplement pada asalnya adalah untuk kesihatan dimana ia mencukupkan vitamin yang kurang dalam badan. Dan kecantikan itu hanyalah "kesan sampingan" kepada badan yang sihat. Bagi membantu rakan-rakan tidak silap memilih supplement yang memudaratkan, jom Lynd senaraikan panduan cara memilih supplement yang baik.



Cara Memilih Supplement


  1. Baca label suplemen sembelum membeli
  2. Pastikan anda melihat tulisan "Dietary Supplement" pada label supplemen. Ini kerana tulisan ini telah ditentukan dalam Dietary Supplement Health and Education Act of 1994 (DSHEA)
  3. Pastikan lable supplemen itu menulis informasi tentang pengeluaran, nama dan alamat pengeluaran.
  4. Teliti tarikh pengeluaran dan tamat tempoh supplemen yang anda beli.
  5. Pastikan anda mengetahui kandungan supplemen dengan jelas seperti nutrisi, jumlah kandungan bahan yang digunakan, saiz atau jumlah produk dalam bekas tersebut.
  6. Periksa informasi yang berkaitan dengan jumlah dan cara penggunaan supplement. Contohnya cara penggunaan (Direction for use / Suggested Use) dan jumlah hidangan (Serving Size)


Untuk rangkaian produk Shaklee, Lynd boleh bantu rakan-rakan dengan menyediakan maklumat lengkap mengenai Shaklee.

Sijil Halal Shaklee Terbaru

Senarai Nombor Pendaftaran KKM Produk Shaklee

Cara Semak Kelulusan KKM Secara Online

Landmark Study - Kajian Penggunaan Produk Shaklee Untuk Jangka Panjang


Berminat untuk tahu lebih lanjut mengenai produk ini atau rangkaian produk Shaklee yang lain.

Hubungi :

Lynd Abu Bakar

WhatApps :019 - 603 8353
Facebook : Lynd Abu Bakar

Cash On Delivery : Puncak Alam, Meru, Setia Alam, Kuala Selangor, Saujana Utama, Shah Alam Seksyen 13




Oktober 13, 2017

Senarai Kelulusan KKM Produk Shaklee

by , in

Senarai Kelulusan KKM Produk Shaklee Dan Nomber Pendaftaran

1. Alfalfa Complex: MAL10053686XC
2. B Complex: MAL12035068NCZ
3. Carotomax: MAL11125035NC
4. DTX Complex: MAL07090948TC
5. Garlic Complex: MAL11080026TC
6. GLA Complex: MAL12035070NC
7. Herb-Lax: MAL10080110TC
8. Lecithin: MAL12015012NC
9. Omega Guard: MAL12015013NC
10. Ostematrix: MAL07081510XC
11. Peppermint Ginger: MAL11040031TC
12. Phytocol-ST: MAL13045016NC
13. Sustained Release Vita-C Plus: MAL13085068NC
14.Vita E Complex: MAL12075024NC 
15. Vitalea Iron Formula: MAL07081506XC
16. Vitalea for Children: MAL13115143NC


Produk yang berada dalam kategori "Makanan" yang tidak memerlukan kelulusan KKM.

1. Collagen Powder
2. ESP
3. Meal Shakes
4. Nutriferon
5. Performance Orange
6. Vivix
7. Cinch Tea Mix
8. Cinch Shake Mix

Berminat untuk tahu lebih lanjut mengenai produk ini atau rangkaian produk Shaklee yang lain.

Hubungi :

Lynd Abu Bakar

WhatApps :019 - 603 8353
Facebook : Lynd Abu Bakar

Cash On Delivery : Puncak Alam, Meru, Setia Alam, Kuala Selangor, Saujana Utama, Shah Alam Seksyen 13




Oktober 12, 2017

7 Rahsia Kekal Semangat Dalam Bisnes

by , in
Assalamualaikum. Alhamdulillah. Lynd sentiasa bersyukur sejak terjebak dalam bisnes Shaklee ini Lynd tak pernah rasa lost atau keseorangan. Ini yang indahnya dalam kumpulan bisnes Lynd ini iaitu dibawah naungan Master Nadiah Suhaidi MSE. Kami saling memberi semangat dan tips untuk berjaya dalam bisnes ini.




 Dalam salah satu kelas anjuran Maestro Elite, Puan Baizura Bahar diberi mandat oleh Master Nad untuk berkongsi 7 Rahsia Kekal Semangat Dalam Bisnes. Tips ini bukan sahaja boleh digunapakai untuk bisnes Shaklee sahaja tetapi boleh juga digunakan pada bisnes lain. Jom kita ikuti 7 Rahsia Kekal Semangat Dengan Bisnes.

1. Wajib Jatuh Cinta

  • Dalam Shaklee kebanyakan yang menceburkan diri dalam bisnes Shaklee adalah bermula dengan sebagai pengguna.
  • Apabila sudah merasai keberkesanan produk Shaklee secara automatik kita akan mula seronok kongsikan dengan orang disekeliling kita apa yang kita amalkan.
  • Perkongsian itu semestinya dari hati sebab kita sendiri sudah seronok dengan kesannya.
  • Dan selepas dengan orang sekeliling kita akan mula kongsikan kebaikan produk di media sosial seperti facebook, instagram dan blog. 
  • Maka dari situlah sebenarnya kunci semangat untuk kekal berkongsi kebaikan Shaklee kerana ia bermula dengan cintakan produk.
2. Rajin Membaca
  • Al-Quran yang merupakan petunjuk Allah. Apabila dibaca dengan kuat dan lantang ia akan memberikan energy walaupun maksud tidak difahami. Al-quran kan merupakan mukjizat Allah kurniakan untuk hambanya terus bersemangat.
  • Produk dan Nutrisi - Jujur apabila sesuatu produk itu berkesan, kita akan mula tertanya-tanya bagaimana produk itu memberi kesan. Contoh, jika dikatakan Omega Guard Shaklee bagus untuk mengurangkan berat badan, kitaya akan mula study bagaimana Omega 3 memberi kesan kepada kita. Dari sutu kita akan mula membaca dan tambah ilmu. begitu juga ilmu itu penting untuk kita terangkan kepada pelanggan nanti.
3. Self-Motivator


  • Baca Buku Motivasi
  • Follow Idola / Mentor 
  • Be Independent - Jangan terlalu bergantung kepada orang lain. Usaha untuk belajar dan buat sesuatu sendiri. Be creative.
  • Unfollow - Jika ada orang-orang yang membawa aura negative just unfollow sahaja. Termasuk juga orang yang berjaya atau lebih hebat dari kita jika update mereka mengganggu focus dan semangat kit.
4. Berada Dalam Kelompok Bisnes


  • Kelebihan bisnes jualan langsung / network marketing ni adalah kita sentiasa ada kumpulan bisnes yang akan saling support. 
  • Sertai acara atau sebarang perbincangan yang diadakan dan secara tak langsung kita akan sentiasa menyerap aura keusahawanan dari arakan-rakan yang lain.
5. Motivate Others
  • Sentiasa berkongsi dan berikan motivasi kepada yang lain.
  • Boleh google qoutes atau hadis yang kita rasa sesuai untuk hari tersebut.
6. Keep In Touch With Upline


  • Upline merupakan salah satu pilihan mentor dalam Shaklee. Upline biasanya orang yang sudah mendapat manfaat dalam bisnes Shaklee jadi ikut sahaja tips kejayaan mereka.
  • Dalam Shaklee kami lebih suka guna istilah mak-anak-cucu-cicit-nenek dan istilah ini membuatkan kami rasa ikatan uhkwah yang kuat
  • Bincang dengan cara berhemah dan kalau perlu mintalah nasihat dan jangan segan untuk minta nasihat dari mereka.
7. Solat dan Doa


  • Hanya Allah tempat mengadu dan istimewanya dalm kelompok bisnes Shaklee kami sangat menitik beratkan hungunagn dengan Allah.
  • Doa yang spesifik untuk kekalkan semangat
  • Jaga huibungan dengan Allah
  • Amalan rohani
  • Ikhlas
  • Jangan letak harapan pada manusia

Syukur Alhamdulillah. Lynd sangat bersukur berada dalam kumpulan bisnes yang tepat dan saling memberi semangat. Sebab itu walaupun sudah 4 tahun Lynd berada dalam bisnes Shaklee, Lynd tetap kekal disini kerana ia bukan kerana bisnes semata-mata tetapi termasuk juga ukhwah yang sentiasa membantu Lynd menjadi hamba Allah yang lebih baik setiap hari. I love S2UFamilies, MSE, Raudhah adan semestinya Vitalynd Empire.

Ingin jadi sebahagian dari kumpulan bisnes kami ?

Cara Daftar Shaklee



Berminat untuk tahu lebih lanjut mengenai produk ini atau rangkaian produk Shaklee yang lain.

Hubungi :

Haslinda Lynd

WhatApps :019 - 603 8353
Facebook : Lynd Abu Bakar

Cash On Delivery : Puncak Alam, Meru, Setia Alam, Kuala Selangor, Saujana Utama, Shah Alam Seksyen 13




Oktober 12, 2017

Cara Melawan Kanser Dan Tiada Yang Mustahil

by , in
Assalamualaikum, Alhamdulillah. Beberapa minggu lepas Lynd berpeluang untuk menyertai perkongsian seorang bekas pesakit kanser Grace Tze. Beliau berkongsi cara melawan kanser darah yang dihadapinya pada usia 27 tahun. Perkongsian yang diberikan berdasarkan pengalaman dan simptom yang dihadapinya sendiri dan mungkin orang lain ada cara melawan kanser masing-masing.



Grace Tee yang sekarang berusia 28 tahun berasal dari Sarawak dan merupakan pHD Researcher (Bioteknologi) tidak menyangka demam berpanjangan yang disangka demam denggi merupakan permulaan kisah sebagai pesakit kanser darah (Acute Lymphoblastic Leukaemia) selepas ujian bone marrow test dijalankan.

Focus perkongsian cara melawan kanser :

  1. Bagaimana menguruskan kanser
  2. Kesan sampingan kemo
  3. Peranan Penjaga
  4. Makanan semasa kemo.

Bagaimana Persiapan Menguruskan Kanser


A) Fizikal
  • Rehat secukupnya - Tidur awal
  • Jaga Kebersihan Diri
  • Senaman 1-2 kali sehari (15-20 min/sesi)
  • Elakkan Tempat Orang Ramai - Kerana imunisasi rendah memudahkan pesakit untuk terkena jangkitan penyakit.
  • Berhati-hati melakukan ativiti harian kerana sebarang lukan akan menyebabkan pendarahan dan jangkitan kuman.

B) Mental
  • Mindset - Jaga mindset supaya sentiasa positif. Fikirkan bertapa bertuahnya jika kita masih berpeluang untuk menerima rawatan. Ada orang yang tak dapat atas faktor umur, kewangan dan badan tidak dapat respond pada rawata.
Asalkan masih ada peluang untuk menerima rawatan kemoterapi maknanya masih ada harapan untuk sembuh. - Grace Tee


C) Emosi + Rohani 

  • Kesan dari rawatan kemoterapi, emosi Grace sentiasa berubah-ubah. Grace selalu menangis dan berfikiran negatif pada mulanya. Tetapi berkongsi rasa dan bercerita dengan kawan rapat dan keluarga membuatkan Grace rasa lebih lega.

  • Agama amat penting. Grace selalu berdoa kepada tuhan kerana beliau percaya tuhan akan membantu melalui cabaran ini.
Manusia sangat LIMITED, tetapi tuhan UNLIMITED - Grace Tee

  • Sibukkan diri dan tukar focus. Pada asalnya Grace tidak berminat dengan bisnes tetapi atas cadangan kakak beliau, Grace menyibukkan diri dengan melibatkan diri dalam bisnes Shaklee. Selain beliau memang mengamalkan produk Shaklee, beliau banyak berkongsi mengenai produk dan peluang yang Shaklee berikan. Dengan ini lah cara Grace dapat mengalihkan focus beliau dari memikirkan kesan sampingan dan penyakit yang dihadapinya.

Bagaimana Mengatasi Kesan Samping Kemo




Sepatutnya Grace menajalani rawatan kemoterapi selama 9 bulan tetapi tertalu banyak yang berlalu dalam tempoh itu, beliau terpaksa menjalani kemo selama 1 tahun 5 bulan.

Grace selalu berbincang dengan nurse atau doktor jika beliau merasai apa-apa perubahan pada diri beliau. Dan Grace juga rajin untuk review setiap ubat yang diambil bagi mempersiapkan diri mengenai kesan sampingan ubat tersebut. Beliau sentiasa mempersiapkan diri dengan membisikkan kata semangat " It will over.. it will over"bagi melawan kesan dari kemoterapi itu.

Salah satu kesan dari rawatan kemoterapi adalah blood count jatuh sehingga 15 (Normal 140-400) dan disebabkan itulah Grace memang berhati-hati bagi mengelakkan luka kerana darah akan susah berhenti.




Sel darah putih juga menurun yang menyebabkan Grace sangat mudah untuk dijangkiti penyakit. Sebab itu elakkan berada dikhalayak ramai, sentiasa memakai face mask dan kurangkan contact dengan kanak-kanak. Kebersihan diri juga sangat penting dan salah satu ayng Grace amalkan adalah setiasa menggosk gigi selepas makan bagi mengelakkan ulser.

Dari segi pemakanan pula, elakkan dari makanan mentah, buang kulit bila makan buah,. Grace kerap mengalami infection yang menyebabkan inflamation pada usus, infection paru-paru sampai kena menjalani pembedahan.

Disebabkan bilangan sel darah putih rendah, Grace amalkan Sr Vitamin C Shaklee dan Nutriferon Shaklee bagi meningkatkan imunisasi. 

Peranan Penjaga dan Orang Sekeliling

  • Jaga kebersihan diri dan makanan yang disediakan.
  • Be Positive kepada pesakit dan mengahdapi mereka dengan sabar dan cuba memahami mereka.
Grace bersyukur kerana ibu beliau sentiasa sabar dan memberi sokongan kepada beliau dari segi kewangan dan urusan lain.


Makanan Yang Boleh dan Yang Perlu Dielakkan

Pada pendapat Grace, isu pemakan memang subjektif kerana ada yang boleh dan tidak mengikut pandangan masing-masing. Terutama bagi orang tua mereka telalu berhati-hati bila melibatkan makanan. Tapi pada pendapat, beliau lebih suka untuk mendengar pendapat doktor sahaja.

  • Elakkan gula dan MSG
  • Elakkan makan proses.
Beliau memastikan makan seimbang yang diambil meliputi buah-buahan, sayur, protein dan bijirin. 

Bagi mempercepatkan proses pemulihan beliau juga mengamalkan supplement






  • Vivix - Antioksidan yang penting bagi mengelakkan sel kanser kembali dan memastikan pemulihan yang sihat terhasil.
  • ESP Shaklee - Semasa proses kemoterapi banyak sel badan musnah, jadi protein sangat penting bagi mempercepatkan proses pemulihan dan pembentukan sel baru. 

  • Nutriferon + Vitamin C - Meningkatkan imunisasi dan mengurangkan risiko jangkitan penyakit.
Sekarang Grace disahkan bebas dari kanser tapi beliau masih mengamalkan gaya hidup sihat seperti mengurangkan pengambilan gula kerana gula menjadi punca dan salah satu sebab sel kanser kembali aktif.

Zaman sekarang terlalu banyak penyebab dan kita semua berisiko terkena kanser seperti dari bahan kosmetik, bahan pencuci dan juga udara yang kita sedut ini.

Nasihat Grace untuk kita mengurangkan risiko kanser adalah.
  1. Ubah gaya hidup dari segi pemakanan dan aktiti harian
  2. Amalkan supplement antioksidan dari awal kerana dunia sekarang memang menjadi penyumbang kepada penyakit kanser.

Diharap segala perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada kita semua.

Berminat untuk tahu lebih lanjut mengenai produk ini atau rangkaian produk Shaklee yang lain.

Hubungi :

Haslinda Lynd

WhatApps :019 - 603 8353
Facebook : Lynd Abu Bakar

Cash On Delivery : Puncak Alam, Meru, Setia Alam, Kuala Selangor, Saujana Utama, Shah Alam Seksyen 13