Cara Kecutkan Cyst Dengan ESP Shaklee

Pernah dengar tak orang kata kacang soya boleh menyebabkan cyst membesar? Ada ya dan ada yang tidak benar. Alhamdulilah, hari tu Lynd berkesempatan untuk join sesi dengan Puan Nurhidayah Mosni yang berkongsi kesan soya dan beliau juga kongsikan Cara Kecutkan Cyst Dengan ESP Shaklee.


Puan Hidayah Mosni merupakan staff nurse Hospital Serdang adalah penggemar air soya kotak dan apabila disahkan memiliki cyst, beliau terus berhenti dari mengambil sebarang produk soya.

Dan akibat terpikat dengan perkongsian rakan-rakan di facebook mengenai ESP Shaklee yang dapat membantu menguruskan badan, beliau mula mengambil ESP Shaklee pada September 2016 tanpa beliau sedari bahawa  ESP adalah produk berasaskan soya.

Selepas 6 bulan mengamalkan ESP Shaklee, beliau menjalani pemeriksaan cyst yang beliau hadapi dan mengejutkan adalah, saiz asal cyst beliau adalah 5cm x 5cm telah mengecut kepada 2 cm x 2 cm. Jadi apa perbezaan ESP Shaklee dengan produk soya lain yang dikatakan menjadi punca cyst membesar ?

Rahsianya adalah pada sumber soya ESP ada lah daripada soya Non-GMO. Apa itu GMO ?


GMO (genetically modified organism) is the result of a laboratory process where genes from the DNA of one species are extracted and artificially forced into the genes of an unrelated plant or animal. The foreign genes may come from bacteria, viruses, insects, animals or even humans. Sumber

Bahasa mudahnya, produk pertanian yang diubah secara genetik untuk menghasilkan buah yang berkualiti dan tahan lama. Kaedah ini digunakan secara meluas dalam industri perladangan dan sangat sukar untuk kita mendapatkan produk tanpa GMO /Non-GMO di pasaran.Dan keistimewaan ESP Shaklee adalah soya yang digunakan adalah Non-GMO yang tidak menyumbang kepada masalah penyakit cyst.

Sekarang sudah faham kenapa cyst Puan Hidayah mengecut? Dan apa perbezaan soya ESP dan produk soya yang lain?

Kesan Buruk GMO
  • Meningkatkan kadar elergic - (Pernah dengar tak ibu hamil yang suka minum soya baby jadi kulit sensitif)
  • Menurunkan kadar kesuburan
  • Nutrisi dalam makanan merosot.
  • Imunisasi menurun
  • Badan tinggi toksin walaupun mengamalkan pemakanan sihat (Tapi ber-GMO)
Ada sesetengah negara mengharamkan makanan berGMO tetapi Malaysia tidak termasuk dalam senarai itu. Jadi memang kita tak dapat untuk tidak mengambil terus makanan ber GMO tetapi kita boleh mengawal pengambilannya.

Salah satu alternatif untuk produk soya Non-GMO adalah ESP Shaklee yang mengandungi 9 jenis Asid Amino yang penting untuk sistem tubuh badan kita.Jadi tidak perlu ragu untuk mengamalkan ESP Shaklee dalam amalan harian kerana ia tidak menyumbang kepada pembesaran cyst.

Berminat untuk tahu lebih lanjut mengenai produk ini atau rangkaian produk Shaklee yang lain.

Hubungi :

Lynd Abu Bakar

WhatApps :019 - 603 8353
Facebook : Lynd Abu Bakar

Cash On Delivery : Puncak Alam, Meru, Setia Alam, Kuala Selangor, Saujana Utama, Shah Alam Seksyen 13

Tiada ulasan: