Cara Melawan Kanser Dan Tiada Yang Mustahil

Assalamualaikum, Alhamdulillah. Beberapa minggu lepas Lynd berpeluang untuk menyertai perkongsian seorang bekas pesakit kanser Grace Tze. Beliau berkongsi cara melawan kanser darah yang dihadapinya pada usia 27 tahun. Perkongsian yang diberikan berdasarkan pengalaman dan simptom yang dihadapinya sendiri dan mungkin orang lain ada cara melawan kanser masing-masing.Grace Tee yang sekarang berusia 28 tahun berasal dari Sarawak dan merupakan pHD Researcher (Bioteknologi) tidak menyangka demam berpanjangan yang disangka demam denggi merupakan permulaan kisah sebagai pesakit kanser darah (Acute Lymphoblastic Leukaemia) selepas ujian bone marrow test dijalankan.

Focus perkongsian cara melawan kanser :

 1. Bagaimana menguruskan kanser
 2. Kesan sampingan kemo
 3. Peranan Penjaga
 4. Makanan semasa kemo.

Bagaimana Persiapan Menguruskan Kanser


A) Fizikal
 • Rehat secukupnya - Tidur awal
 • Jaga Kebersihan Diri
 • Senaman 1-2 kali sehari (15-20 min/sesi)
 • Elakkan Tempat Orang Ramai - Kerana imunisasi rendah memudahkan pesakit untuk terkena jangkitan penyakit.
 • Berhati-hati melakukan ativiti harian kerana sebarang lukan akan menyebabkan pendarahan dan jangkitan kuman.

B) Mental
 • Mindset - Jaga mindset supaya sentiasa positif. Fikirkan bertapa bertuahnya jika kita masih berpeluang untuk menerima rawatan. Ada orang yang tak dapat atas faktor umur, kewangan dan badan tidak dapat respond pada rawata.
Asalkan masih ada peluang untuk menerima rawatan kemoterapi maknanya masih ada harapan untuk sembuh. - Grace Tee


C) Emosi + Rohani 

 • Kesan dari rawatan kemoterapi, emosi Grace sentiasa berubah-ubah. Grace selalu menangis dan berfikiran negatif pada mulanya. Tetapi berkongsi rasa dan bercerita dengan kawan rapat dan keluarga membuatkan Grace rasa lebih lega.

 • Agama amat penting. Grace selalu berdoa kepada tuhan kerana beliau percaya tuhan akan membantu melalui cabaran ini.
Manusia sangat LIMITED, tetapi tuhan UNLIMITED - Grace Tee

 • Sibukkan diri dan tukar focus. Pada asalnya Grace tidak berminat dengan bisnes tetapi atas cadangan kakak beliau, Grace menyibukkan diri dengan melibatkan diri dalam bisnes Shaklee. Selain beliau memang mengamalkan produk Shaklee, beliau banyak berkongsi mengenai produk dan peluang yang Shaklee berikan. Dengan ini lah cara Grace dapat mengalihkan focus beliau dari memikirkan kesan sampingan dan penyakit yang dihadapinya.

Bagaimana Mengatasi Kesan Samping Kemo
Sepatutnya Grace menajalani rawatan kemoterapi selama 9 bulan tetapi tertalu banyak yang berlalu dalam tempoh itu, beliau terpaksa menjalani kemo selama 1 tahun 5 bulan.

Grace selalu berbincang dengan nurse atau doktor jika beliau merasai apa-apa perubahan pada diri beliau. Dan Grace juga rajin untuk review setiap ubat yang diambil bagi mempersiapkan diri mengenai kesan sampingan ubat tersebut. Beliau sentiasa mempersiapkan diri dengan membisikkan kata semangat " It will over.. it will over"bagi melawan kesan dari kemoterapi itu.

Salah satu kesan dari rawatan kemoterapi adalah blood count jatuh sehingga 15 (Normal 140-400) dan disebabkan itulah Grace memang berhati-hati bagi mengelakkan luka kerana darah akan susah berhenti.
Sel darah putih juga menurun yang menyebabkan Grace sangat mudah untuk dijangkiti penyakit. Sebab itu elakkan berada dikhalayak ramai, sentiasa memakai face mask dan kurangkan contact dengan kanak-kanak. Kebersihan diri juga sangat penting dan salah satu ayng Grace amalkan adalah setiasa menggosk gigi selepas makan bagi mengelakkan ulser.

Dari segi pemakanan pula, elakkan dari makanan mentah, buang kulit bila makan buah,. Grace kerap mengalami infection yang menyebabkan inflamation pada usus, infection paru-paru sampai kena menjalani pembedahan.

Disebabkan bilangan sel darah putih rendah, Grace amalkan Sr Vitamin C Shaklee dan Nutriferon Shaklee bagi meningkatkan imunisasi. 

Peranan Penjaga dan Orang Sekeliling

 • Jaga kebersihan diri dan makanan yang disediakan.
 • Be Positive kepada pesakit dan mengahdapi mereka dengan sabar dan cuba memahami mereka.
Grace bersyukur kerana ibu beliau sentiasa sabar dan memberi sokongan kepada beliau dari segi kewangan dan urusan lain.


Makanan Yang Boleh dan Yang Perlu Dielakkan

Pada pendapat Grace, isu pemakan memang subjektif kerana ada yang boleh dan tidak mengikut pandangan masing-masing. Terutama bagi orang tua mereka telalu berhati-hati bila melibatkan makanan. Tapi pada pendapat, beliau lebih suka untuk mendengar pendapat doktor sahaja.

 • Elakkan gula dan MSG
 • Elakkan makan proses.
Beliau memastikan makan seimbang yang diambil meliputi buah-buahan, sayur, protein dan bijirin. 

Bagi mempercepatkan proses pemulihan beliau juga mengamalkan supplement


 • Vivix - Antioksidan yang penting bagi mengelakkan sel kanser kembali dan memastikan pemulihan yang sihat terhasil.
 • ESP Shaklee - Semasa proses kemoterapi banyak sel badan musnah, jadi protein sangat penting bagi mempercepatkan proses pemulihan dan pembentukan sel baru. 

 • Nutriferon + Vitamin C - Meningkatkan imunisasi dan mengurangkan risiko jangkitan penyakit.
Sekarang Grace disahkan bebas dari kanser tapi beliau masih mengamalkan gaya hidup sihat seperti mengurangkan pengambilan gula kerana gula menjadi punca dan salah satu sebab sel kanser kembali aktif.

Zaman sekarang terlalu banyak penyebab dan kita semua berisiko terkena kanser seperti dari bahan kosmetik, bahan pencuci dan juga udara yang kita sedut ini.

Nasihat Grace untuk kita mengurangkan risiko kanser adalah.
 1. Ubah gaya hidup dari segi pemakanan dan aktiti harian
 2. Amalkan supplement antioksidan dari awal kerana dunia sekarang memang menjadi penyumbang kepada penyakit kanser.

Diharap segala perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada kita semua.

Berminat untuk tahu lebih lanjut mengenai produk ini atau rangkaian produk Shaklee yang lain.

Hubungi :

Haslinda Lynd

WhatApps :019 - 603 8353
Facebook : Lynd Abu Bakar

Cash On Delivery : Puncak Alam, Meru, Setia Alam, Kuala Selangor, Saujana Utama, Shah Alam Seksyen 13

Tiada ulasan: