Kesan Kurang Asid Folic Yang Menakutkan

Assalamualaikum. Kalau perasan, bila doktor sahkan ibu hamil antara perkara pertama yang doktor cadangkan adalah pengambilan asid folic. Kenapa perlu ambil asid folic semasa hamil? Apa kesan kurang asid folic kepada ibu hamil ?
Maaf kawan-kawan jika gambar ini menakutkan. Sebab tulah doktor sangat menitik beratkan pengambilan asid folic sebab ia membantu dapat kurangkan risiko kelahiran yang berkatan dengan saraf.Contohnya Spina Bifida ini berlaku apa bila saraf  yang sepatutnya berada dalam tulang belakang tetapi disebabkan kekurangan asid folic, ia terdedah dan berada diluar tulang belakang.

Spina Bifida Kesan Kurang Asid Folic

Asid Folic adalah vitamin dalam kumpulan B dan wujud dalam bentuk Folate. Jadi macamana nak dapatkan Folate dalam makanan harian?


Wanita dalam usaha nak hamil dan juga wanita hamil perlukan 400 mcg asid folic dalam diet harian. tetapi bagi ibu yang perlu ambil ubat tertentu mungkin kena tambah dose pengambilan asid folic kerana ada ubat tertentu yang menhalang penyerapan asid folic ke dalam badan.

Sebagai langkah keselamatan doktor memang bekalkan supplement seperti zincofer, obimin dan pil asid folic.


Alternatif lain bagi mendapatkan sumber asid folic adalah dari B-Complex Shaklee.
Memang B-Complex Shaklee menjadi pilihan ramai kerana harga berpatutan dan juga kandungan vitamin yang lengkap.


Dengan hanya Rm 58 untuk kegunaan 4 bulan memang sangat murah berbanding risiko yang diambil jika kita kekurangan asid folic.

Semoga perkongsian ini dapat menjawab kenapa kita dibekalkan asid folic ketika hamil dan mengelakkan kita culas ambil supplement semasa hamil.

Berminat untuk tahu lebih lanjut mengenai produk ini atau rangkaian produk Shaklee yang lain.

Hubungi :

Haslinda Lynd

WhatApps :019 - 603 8353
Facebook : Lynd Abu Bakar

Cash On Delivery : Puncak Alam, Meru, Setia Alam, Kuala Selangor, Saujana Utama, Shah Alam Seksyen 13

Tiada ulasan: