Sembelit Dalam Pantang Dan Petua Elak Sembelit Semasa Pantang - Vitalynd

Sembelit dalam pantang memang menakutkan. Rasa sakit perut dan nyilu selepas bersalin bercampur-baur  menyebabkan urusan dalam tandas mengambil masa yang lama.

sembelit dalam pantang


Sembelit semasa berpantang selain dari disebabkan adat berpantang yang terlalu ketat berkaitan dengan pemakanan, ia juga dipengaruhi oleh


  • Hormon Progestron yang tinggi semasa hamil yang mengakibatkan sembelit.
  • Zat besi yang diambil melalui supplement menjadi punca sembelit.
  • Ubat yang yang digunakan untuk menahan sakit seperti petidina menyebabkan usus berfungsi lebih lemah.

Jadi boleh dikatakan masalah sembelit dalam pantang yang kadang-kadang bermula dengan sembelit ketika hamil tidak boleh dielakkan tanpa mengamalkan petua elak sembelit dalam pantang.

Petua Elak Sembelit Dalam Pantang :


1 - Minum air secukupnya, terutama ibu yang menyusukan bayi kerana mereka memerlukan air yang lebih banyak. Ibu menyusu akan berasa lebih kerap dahaga jadi jangan culas untuk minum air yang mencukupi.

2 - Ambil makanan tinggi serat seperti buah-buahan dan sayur. Sayur dan buah seperti brokoli, sawi, oren dan epal tiada masalah untuk diambil semasa berpantang.

3 - Jangan melambatkan panggilan tandas. Jika ibu mula rasa ingin membuang air besar segera ke tandas kerana lebih lama anda menahannya, najis akan menjadi lebih keras dan proses ini akan lebih menakutkan.

4 - Jangan simpan lebih lama. Jika ibu mula perasan yang anda tidak membuang air besar untuk 1 hari, mulakan untuk ambil langkah elak sembelit. Jangan tunggu lebih lama kerana ini akan membuatkan ikhtiar lebih sukar dan menakutkan.

Jika ibu dalam pantang sudah cukup pengambilan air dan makanan tinggi serat yang membantu melembut najis tetapi masih mengalami sembelit semasa berpantang, ibu perlukan ubat sembelit dalam pantang yang menjadi pencetus rasa untuk membuang air besar. 

Tetapi perlu diingat kesan sampingan ubat sembelit dalam pantang adalah dibimbangi apabila ibu terlalu bergantung dengan ubat sehingga mereka tidak boleh membuang air besar secara semula jadi.
Untuk membantu ibu sembelit dalam pantang membuang air besar dengan cara semulajadi,pengambilan Ostematrix iaitu pil yang membantu ibu mendapatkan bekalan kalsium  dengan cara lebih berkesan.

Kenapa pengambilan pil Ostematrix dikatakan secara kaedah semulajadi?

Ibu dalam pantang memang sangat memerlukan kalsium, selain dari untuk proses penyusuan ia juga penting untuk membantu proses membuang air besar.

Kerana kalsium diperlukan oleh usus besar untuk menolak najis keluar.

Kalsium adalah keperluan semulajadi ibu dalam pantang dan Ostematrix membantu ibu untuk mendapatkan kalsium dalam bentuk yang lebih mudah dan selamat.

sembelit dalam pantang

Tahukah anda ibu kehilangan kalsium dalam badan bermula dari proses kehamilan lagi. Untuk tumbesaran bayi, mereka mendapatkan kalsium dari pemakanan ibu dan jika ibu tidak mengambil kalsium yang mencukupi, kalsium diserap tulang ibu.

Tidak berhenti disitu sahaja, selepas melahirkan dan ibu menyusukan bayi dengan susu badan akan mengalami penurunan hormon estrogen yang selama ini membantu ibu melindungi tulang. Jadi jisim tulang ibu akan terus merosot dari proses kehamilan sehinggalah proses penyusuan.

Kesannya, ibu mengalami sembelit ketika hamil dan sembelit dalam pantang. Dan kesan jangka panjang adalah ibu lebih mudah sakit badan dan mengalamiu tulang reput.

Tapi jangan risau keadaan ini tidak akan berlaku jika ibu mengamalkan pemakanan sihat dan mendapatkan 1000mg kalsium sehari.

sembelit dalam pantang
Bagaimana? Boleh amalkan pemakanan di atas?

Cara paling mudah untuk  mendapatkan 1000mg Kalsium sehari adalah dengan mengambil 4 Tablet Ostematrix sebelum tidur.


Ostematrix, boleh diambil ketika hamil lagi dan terus diambil untuk keperluan kalsium wanita bagi mengelakkan masalah sembelit, sakit badan dan tulang reput.

Teruskan pembelian melalui pengedar kami dan untuk sebarang pertanyaan / Konsultansi.
Lynd Abu Bakar

WhatApps :019 - 603 8353
Facebook : Lynd Abu Bakar

Cash On Delivery : Puncak Alam, Meru, Setia Alam, Kuala Selangor, Saujana Utama, Shah Alam Seksyen 13

2 ulasan:

Norlaili A Wahab berkata...

TQ lynd ye info ni 👍🏼🌹

Norlaili A Wahab berkata...

Ostematrix memang membantu kan....Oh ye, tahniah lynd 😍