Tips Kurangkan Senggugut

Assalamualaikum. Hari ini Lynd nak bincangkan mengenai masalah kesihatan yang sebati dengan wanita malahan Lynd sendiri. Iaitu apa itu senggugut atau dikenali sebagai Period Pain (Menstrual Cramps) punca dan tips kurangkan senggugut.

tips kurangkan senggugut


Dahulu sebelum kahwin setiap kali datang bulan Lynd memang akan mengalami senggugut yang teruk sehingga hampir setiap bulan kena MC atau Lynd bergantung kepada ubat tahan sakit. Apa sebenarnya senggugut ni dan apakah punca senggugut.

Sakit akibat senggugut adalah disebabkan rahim kita mengalami contraction dengan kuat untuk menyingkirkan kapilari darah yang berada di dinding rahim. Proses ini melibatkan hormon yang propagandists yang menjadi pengecutan rahim yang menyebabkan kesakitan.

tips kurangkan senggugut

tips kurangkan senggugut


Jadi boleh dikatakan senggugut adalah isu normal kepada wanita yang sedang period. Tips yang boleh diamalkan untuk mengurangkan kesan period pain atau senggugut ini adalah.

 • Hot Bag / Minyak Panas di bahagian abdomen dapat mengurangkan rasa sakit contraction rahim.

 • Bersenam dapat membantu melancarkan peredaran darah keseluruh badan dan bekalan oksigen yang lancar dapat mengurangkan kesakitan akibat senggugut.
 • Jaga Pemakanan - Kurangkan makanan tinggi gula dan caffein

Tetapi perlu berhati-hati jika senggugut masih berpanjangan dan sakit yang sangat teruk setiap kali datang bulan kerana kesakitan yang melampau adalah simptom kepada penyakit yang lain seperti.

 • Endometriosis. Tisu yang sepatutnya merangkul uterus, diimplan di luar uterus, biasanya pada tiub fallopian, ovari atau tisu yang merangkul pelvis anda.
 • Uterine fibroids. Pertumbuhan noncanceros pada dinding uterus mungkin menjadi penyebab kesakitan.
 • Adenomyosis. Tisu yang merangkul rahim, tumbuh kedalam dinding otot uterus.
 • Pelvic inflammatory disease (PID). Jangkitan organ pembiakan wanita, biasanya disebabkan oleh bakteria yang dihantar secara seksual
 • Cervical stenosis. Pembukaan serviks kecil yang menghadkan aliran keluar haid. Tekanan akan meningkat dan menyebabkan kesakitan pada uterus.
Jadi jika anda mengalami period yang teruk, perlulah mendapat rawatan doktor secepat mungkin untuk tujuan pemeriksaan lebih lanjut.

Perlu diingat antara perkara yang penting kita sebagai wanita untuk ambil tahu adalah tarikh-tarikh penting seperti hari pertama period, bila kali terakhir period dan berapa hari period. Itu antara maklumat-maklumat penting uang doktor akan tanya.

Dalam rangkaian produk Shaklee yang membantu mengurangkan kesan senggugut adalah

kurangkan senggugut


 • B-Complex : Menurut www.WebMD.com B-12 dapat membantu mengurangkan keradangan (inflamation) sekali gus mengurangkan kesakitan akibat haid.
 • Ostematrix Shaklee : Mengandungi Kalsium dan magnesium yang membantu mengurangkan kekejangan pada rahim yang menjadi punca senggugut.
 • GLA Complex - Menstabilkan hormon dan mengurangkan tanda-tanda PMS.

Amalan supplement yang betul dan dengan konsisten dapat membantu kita mengurangkan kesan kesakitan akibat senggugut.Berminat untuk tahu lebih lanjut mengenai produk ini atau rangkaian produk Shaklee yang lain.

Hubungi : Lynd Abu Bakar

Klik Disini


Facebook : Lynd Abu Bakar

Cash On Delivery : Puncak Alam, Meru, Setia Alam, Kuala Selangor, Saujana Utama, Shah Alam Seksyen 13

Tiada ulasan: